• Suhkrusisaldus limonaadis

    Suhkrusisaldus limonaadis

    Suhkrust on räägitud igasugu jutte ning tehtud temast kõige kurja juur. Küll aga vajab aju mõttetööks suhkrut ja pole see teps mitte kahjulik, kui tarbime nii palju kui ära kulutame. Näiteks sportlased otsivad meie toodetest suhkrusisaldust, et saada võimalikult palju kätte, teised vastupidi.

    Palju suhkrut on limonaadis piir?

    ÖUNa käsitöölimonaadidega alustades oli algne eesmärk kohe võimalikult madal suhkrusidaldus saada ja see kehtib ka täna. Eesmärk oli, et meie enda lapsed saaksid neid juua nii, et meil endal ka hea tunne. Me ise oleme üleskasvanud Kellukese ja Buratiino ja Tarhuni peal, aga kuna tol ajal suhkrut väga ei olnud, siis saime oma suhkru sealt kätte. Enam ei taha ja põhjusega, sest peame lugu tervislikust toitumisest - kõik, mis suhu pistad, kujundab homse sinu. Nii loome limpse, mis meile endale maitsevad, siis meie lastele ja siis meie limpsisõpradele.

    Maitsetega katsetades (ja tehes sadu katseid) jõudsime öuna- ja rabarberilimonaadi suhkrusisaldusega tulemuseni 7,8 ja 7,9 g / 100 ml kohta. Kui me läksime alla seda, siis toodetel kadus ära maitse. Suhkur on looduslik maitsetugevdaja - tekkis vesine lurr... Nii seadsime kompromissina piiriks max 8g / 100g kohta.

    Kust suhkur limonaadi tuleb?

    Meie limpsidesse tuleb suhkur suurenisti naturaalsetest mahladest ja sinna omakorda erinevatest Eesti õunasortidest, mis tihtipeale on üsna magusad. Õuntes olev suhkru kogus sõltub aga ilmast, kliimast, sordist, kasvukohast ning on iga aasta ka sama õunapuu ja sordi puhulerinev. See teebki villimise meie jaoks huvitavaks. Näiteks öunalimonaadi me iga kord suhkrut ei lisagi või tuleb lisatada väga-väga vähe, et see maitse tasakaalu saada.

    Nii et suhkrut kartma ei pea, kui tarbida seda mõistlikult. Limonaad on ikka pidulikuma või puhkepäeva jook, millega turgutada oma maitsemeelt ja saada naljatuju. Meie hoolime tervisest ja ei soovita üle 3 pudeli päevas tarbida.

    Nii et kõike ikka mõistlikult ja naudinguga!

    Öunks!