3 põnevat ideed, mida teha õuntest

Tänavu aasta on häid õunu vähem kui mullu, kuid sellegipoolest on koduaia õunapuude alused täitunud nii valge kui ka punaste õuntega. Toome teieni 3 põnevat ideed, mida teha õuntest, kui neist on isu juba täis söödud.

1. Klassikaline õunamahl

Me ei saa üle ega ümber kodusest õunamahlast, mis on ka Öuna käsitööjookide peamine koostisosa. Õunamahla võib teha ka suveõuntest, kuid traditsiooniliselt on seda valmistatud sügisõuntest, kuna nad on mahlased ja maitse poolest paremad. Mahla tegemisel võib rahuliku südamega kasutada kõikide õunte sorte segamini, mis parajasti koduaias leidub.

Mahla tegemise protsess:

  1. Sorteeri ja pese õunad – kõik mädanenud õunad tuleb võtta välja, kuna nad rikuvad maitset ja säilivusaeg võib lüheneda.
  2. Õunte purustamine – kasuta selleks spetsiaalset purustajat (õunte lõikamisest ainult kahjuks ei piisa, et kohe neid pressima hakata).
  3. Pressimine – siin peaks tähelepanu pöörama tehnikale. Pressi massi järkjärgult, mitte ära lisa täisraskust korraga.

Ja valmis ta ongi – värske kodune õunamahl. Loomulikult selleks, et mahl säiliks tuleks seda pastöriseerida ja villida pudelitesse. Tänapäeval on ka populaarseks saanud Bag in Box mahla säilituskotid, mis võtavad vähem ruumi ning annab võimalust tarbida mahla vastavalt soovile, ilma et see rikneks peale avamist paari päeva jooksul.

NB! Öunal on hetkel käimas kampaania, kus vähemalt 50€ ostuga saad tasuta kaasa meie enda pressitud 5l maheõunamahla. Nii ei pea ise vaeva nägema, aga mahl on kohe käepärast võtta. Kampaania kestab kuni 30.09.20. 

2. Tervislikud õuna-kaerahelbeküpsised 

Jahedamate ilmadega veedame rohkem aega toas ning mida paremat ette võtta, kui küpsetada tervislikke küpsiseid. Jagame teiega Nami-Nami retsepti, mis sobib ka veganitele ning soovi korral saab ka gluteenivabalt küpsetada. Kõlab ju fantastiliselt!

Sega kausis kaerahelbed, jahu, jämedalt riivitud õunad, õli, vanilliekstrakt ja vesi, siis lisa rosinad ja hakitud mandlid/pähklid. Kui segu liiga paks tundub, lisa veel lusikatäis või paar vett. Lase 15 minutit paisuda. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, siis tõsta sinna peale väikesed kaerahelbepätsid (kas siis kuhjaga teelusikatäied või napid supilusikatäied).

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 12-15 minutit, kuni pätsikesed on pealt kuldsed.
Ja valmis nad ongi – suurepärased tervislikud snäkid.

Retsepti leiad siit

 

Koostisosad:

130 g täisterakaerahelbeid (3.5 dl)
1 sl täisteranisujahu (gluteenivaba versiooniks asenda pähklijahu, maisitärklise või kaerajahuga)
2 suuremat õuna
1 sl mahedamaitselist õli (nt rapsiõli või kookosõli)
0.5 tl vanilliekstrakti või 1 vanillisuhkrut
4 sl (kuuma) vett
75 g (väiksemaid) seemneteta rosinaid
4-5 sl hakitud mandleid või pekanipähkleid või kreeka pähkleid

Õuntest annab väga palju erinevaid toite valmistada nii magusaid kui ka soolaseid, kuid meie jaoks ei ole õige sügis, kui õunakooki ei tehta. Seega kolmandaks pakume teile Saksa õunakoogi retsepti ideed. Ka eesti keeles on mitmeid sarnaseid retsepte saadaval, kuid selle võtsime seekord thekitchn.com lehelt. Koostisosad on lihtsad ja enamasti ka kodust käepärast võtta.

 

3. Saksa õunakook

Koostisosad:
3-5 keskmise suurusega õunu
½ sidrunit
180-200g toasoe või
1,5 dl suhkrut
½ tl vanilliekstrakti
3-3,5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
¼ tl peensoola

Koorige õunad. Viilutage õhukeselt iga veerand pikuti, lõikamata lõpuni südamiku küljele, jättes veerandi hingedega kokku nagu ventilaator.
Lisa kaussi riivitud sidrunikoor, või ja suhkur ning mikserda kuni kerge ja kohev. Seejärel lisage vanilliekstrakt ja 1 muna. Enne teise muna lisamist mikserdage segu ühtlaseks ja samamoodi toimida enne kolmanda muna lisamist. Klopi omavahel keskmises kausis kokku jahu, küpsetuspulber ja sool. Järgmiseks lisage jahusegu kausis oleva taignaga. Vala taigen ettevalmistatud alusele ja siluge pealmine osa. Vajutage õunaveerandid õrnalt taignasse, südamiku külg allapoole, jättes iga veerandi vahele vaid natuke ruumi. Kui teil on mõni õun alles, eraldage viilud ja pange need vabadesse kohtadesse. Soovi korral puista ülaosa ühtlaselt suhkruga.

Küpsetada 40 minutit 175 kraadi juures kuldseks. Enne serveerimist lasta jahtuda toatemperatuurini ning soovi korral süüa koos vaniljejäätisega.

Täpsemad juhised ja video leiate siit

Need on meie 3 ideed, kuidas Eesti õuna väärindada. Ja ei oskagi midagi muud soovida kui ruttu-ruttu õunu korjama!

PS! Öun otsib alati endale koostööpartnereid Eestist, kes sooviksid oma maheõunu meile müüa. Kui sinu aed ei ole veel sertifikaadiga mahe, siis saame ka selles protsessis sind aidata. Huvi korral palun kirjuta tootmine@oun.ee

Ole kursis meie tegemistega!

Telli kõik viimased Öun Drinksi blogipostitused ja uudised oma postkasti!

Sisesta oma email: